Iets maken met Scratch

Iedereen heeft tegenwoordig op zijn computer een enorme keus aan interactieve spellen, verhalen, filmpjes, simulaties en andere soorten dynamische, interactieve media. Maar over het algemeen bieden deze programma’s slechts eenrichtingsverkeer: je kunt gebruiken wat anderen hebben gemaakt, zelf iets ontwerpen of maken kan meestal niet.

ietsmakenmetscratch3Met Scratch is dat anders. Daarmee kun je op de computer wel iets ontwerpen of maken, door simpelweg plaatjes, foto’s, muziek en geluid te combineren tot interactieve bouwsels. Met Scratch kun je poppetjes maken die dansen, zingen en met elkaar dingen doen. Of plaatjes maken die draaien, wervelen en bewegen in reactie op een muisbeweging. Of plaatjes, geluidseffecten en muziekclips combineren tot een interactieve verjaardagskaart voor een vriend, of een interactief werkstuk voor school.

De naam Scratch is afgeleid van het scratchen zoals hiphop DJs dat doen: het met de hand heen en weer draaien van een plaat op een draaitafel om leuke effecten aan de muziek te geven. Met Scratch kun je iets vergelijkbaars doen, door verschillende soorten media (plaatjes, foto’s, muziek, geluid) op een leuke manier met elkaar te mengen.

ietsmakenmetscratch2

Scratch is een visuele programmeertaal die je controle geeft over wat je kunt doen met plaatjes, foto’s, muziek of geluid. Apart of alles door elkaar. Iets maken met Scratch is veel eenvoudiger dan met de meeste andere programmeertalen: door blokken aan elkaar te plakken creeër je een script. Het lijkt een beetje op LEGO of een legpuzzel maken.

ietsmakenmetscratch4Als je een Scratchproject af hebt, kun je het met anderen delen op de Scratch website, net zoals je filmpjes op YouTube zet, of foto’s op Flickr. Beter nog: je kunt een Scratchproject aan iedere webpagina toevoegen – bijvoorbeeld een met Scratch gemaakt filmpje op MySpace zetten of in je Hyves of Facebook pagina opnemen.

ietsmakenmetscratch5Je kunt ideeën opdoen voor je eigen Scratchbouwsels door te kijken naar de projecten op de Scratch website. Als je een van de poppetjes, beelden of scripts uit een ander project leuk vindt, kun je die gewoon downloaden en delen ervan gebruiken in je eigen Scratch project.

Hier zie je een paar voorbeelden van projecten die anderen hebben gebouwd met Scratch. Wat ga jij met Scratch maken?

ietsmakenmetscratch1

http://scratch.mit.edu

Tekst © scratchweb.nl